Астрологична прогноза за 2018г. – 2 част – обща тенденция

Астрологична прогноза за 2018г.

Здравейте приятели,
В Астрологична прогноза за 2018г. - 2ра част, ще ви разкрия основните конфигурации на планетите в течение на цялата година и по какъв начин това ще се отрази върху събитията, делата и подсъзнанието на всеки един от нас. Знаейки какви са тенденциите в енергетиката на небесните тела, много по-лесно всеки ще може да състави своите цели за 2018г., а и в по-дългосрочен план, да се ориентира какви действия би могъл да предприеме и какви реални резултати би могъл да очаква.

Астрологична прогноза за 2018г.

Ще ви запозная в общо 7 точки с общата енергетика на главните астрономически събития, които ни очакват през 2018г., погледнати през призмата на Астрологията и през моите очи, разбира се. 🙂

❶ 

2018г. – ТРАНСФОРМИРАЩ ПОТЕНЦИАЛ - Уран преминава от знак Овен в знак Телец

Уран е транссатурнова, рядко видима с просто око планета, която докосвайки се до най-фините ни ментални полета, преобразява нашата реалност дълбоко и необратимо. Уран има способността да променя безвъзвратно условията ни на живот, да обръща тотално възприятията ни и усещанията ни като цяло, освобождавайки ни от оковите, задръжките и всичко, което възпрепятства нашето развитие.

Макар и в определени периоди на годината да можем да съзрем Уран на небосклона, тя по-скоро влияе на вътрешния ни свят, отколкото на външния. Т.е целта на планетата като цяло е работа с подсъзнанието и ума - отблокирване и разрушаване на вътрешните ментални окови, за да ни освободи от задръжките и да ни подари обновление и трансформация, излизане от рамките на всичко, което блокира нашият напредък. Като това в повечето случаи се осъществява на база външни събития в живота ни, които обаче разтърсват вътрешната ни същност и ни подтикват към категорична промяна.

Уран се отнася към идеята за свободата, прогреса и към стремежа към новото и неизвестното.

Движението на Уран по Зодиака е изключително бавно. Планетата прави обиколка около Слънцето за дългия период от 84 години – горе-долу цикълът й е в рамките на един човешки живот. В един знак планетата транзитира за около 7 години, като в този период редува дирекни с ретроградни движения, т.е. преминава през всеки един градус на Зодиака три пъти и по този начин не оставя и най-малкото съмнение, че ако има нещо, което трябва да се разруши и от което да се освободим, то ще устои на каквато и да било съпротива.

Уран е планета на революционното изменение и трансформация. Посредством влиянието й ние преживяваме прелом, коренна промяна и обрат там, където в наталната карта се разпростира действието й. Уран преобразува всичко, до което се докосне и разчупва всички рамки на това, което към настоящият момент считаме за известно, надеждно, предсказуемо и нормално. И излизането от тези рамки Уран осъществява посредством тяхното разрушение. Тогава, когато това е станало належащо за нас самите, защото без да сме усетили надеждното се е превърнало в нещо ограничаващо и задържащо нашето развитие.

И в този смисъл Уран ни предлага нещо съвсем ново, съвсем неизвестно, което обаче, в голяма част от случаите е свързано с процеси на дестабилизация и тотално нарушаване на устойчивостта в полето, в което действа.

Но не е във всички случаи. Зависи как стои в рождената ни карта нашият натален Уран и доколко ние сме готови на промяна и на преобразяване. Ако сме готови да излезем от собствените си граници и вместо да се опитваме да спрем промяната - подпомагаме процесите, то тогава по-леко ще преживеем присъствието на Уран в дадената житейска сфера. Дори ще приветстваме новото, ще погледнем на нещата с един нов поглед, ще почувстваме свободата и как всъшност няма никакви ограничения, за да постигнем това, което желаем. Ще осъзнаем, че ограниченията са единствено в нашите умове и точно това се опитва да ни покаже Уран.

Действието на Уран всъщност е положително за нашето развитие и подем, и колкото по-скоро го осъзнаем и спрем да се съпротивляваме, толкова по-леко бихме преживели транзита на Уран, в която и област от живота ни да се случва това.

Не казвам, че ще бъде лесно като детска игра – всяко нещо, което изисква дълбока вътрешна промяна и пренастройка, няма как да премине леко. Но все пак, ако се опитаме да се синхронизираме с процесите, те биха протекли много по-плавно и безболезнено. Когато става въпрос за Уран, принципа е да не се задържаме към миналото или към добре познатото на всяка цена.

Това ни учи и Уран в Телец.

Уран в Телец ще засегне всичко, което има някаква стойност за нас, всичко материално и физическо.  На Уран в Овен определено му е било много по-лесно и принципите на знака и на планетата са били в синхрон. Сега ще е точно обратното – Телецът, който е здраво прикован към материята ще срещне Уран - този, който ни учи да не се привързваме и да не сме зависими, защото всичко се руши, за да отвори път на новото и че, за да изградим един нов свят за нас умовете и сърцата ни трябва да бъдат свободни.

Технически Уран ще премине в знака Телец на 15 май 2018г., което можем да приемем само като условно значение, защото в действителност ингресията (прехода) на Уран в Телец е дълъг процес, който ще влияе върху нашата енергетика в един по-продължителен период от време. И зависи кой колко е чувствителен към енергетиката на Уран и как е поставена в рождената му карта.

Уран

През 2018г., за тези, чиито натални карти бъдат засегнати от ингресията на Уран в Телец, да се подготвят за пълна промяна и тотална реорганизация в съответната област от живота си. След Уран вече нищо няма да бъде същото, самите ние няма да сме същите – нашият светоглед и нашето светоусещане ще бъдат различни. И най-добрият съвет, който мога да ви дам е да бъдете гъвкави – в най-широкия смисъл на тази дума - приспособими, устойчиви и пластични от една страна и свободни, леки, многостранни и подвижни от друга страна.

В раздел АСТРО СЪБИТИЯ очаквайте статия, посветена на преминаването на Уран в Телец и неговото влияние върху всеки знак!

Сега да преминем към втората важна точка за годината:

Лунни възли по оста Лъв-Водолей

Като начало бих желала да си поговорим относно това, какво представляват Лунните възли и какво олицетворява като цяло тяхната енергетика.

Лунните възли са фиктивни точки, те не са реални тела и нямат способността да материализират събития във физическият свят. Те работят на духовно подсъзнателно ниво, като изграждат кармичен мост между минало, настояще и бъдеще.
Лунните възли обикалят Зодиака за 18 години. Те се движат назад, ретроградно - от Риби към Овен и от 12ти към 1ви дом, като в един знак се задържат 18месеца (1,5г.). Винаги Южния възел се намира точно в опозиция на Северния, т.е. в противоположния му знак и по този начин движението им се осъществява по оси – Овен-Везни, Риби-Дева, Водолей-Лъв..., или 1ви-7ми дом, 12ти-6ти, 11ти-5ти дом и т.н...

Реално, тези фиктивни точки са мястото, където орбитата на Луната се пресича с еклиптиката - видимият път на Слънцето, наблюдавано от Земята. Имаме точно две позиции върху еклиптиката, разположени точно на 180° една от друга, където тя се пресича с орбитата на Луната и това са Северния и Южния лунни възли. И когато имаме Новолуние или Пълнолуние в близост до тези точки, то тогава всъщност, наблюдаваме и т.нар. Слънчево или Луннo затъмнение.

Лунни възли - геоцентрик

Конфигурация на Лунните възли, спрямо земния наблюдател/
Геоцентрична система

Лунни възли - хелиоцентрик

Конфигурация на Лунните възли, спрямо реалното движение на телата/ Хелиоцентрична система

На 10 май 2017г. Лунните възли се преместиха по оста Лъв-Водолей и  ще останат там до 6 ноември 2018г. След което ще се върнат назад по Зодиака в знаците Рак и Козирог.

С какво се свързва транзитът на тези две фиктивни точки?

Те енергетически ни заставят да се фокусираме на тези области от хороскопа, където се намират като домове и знаци, и посредством тях да работим на духовно ниво - върху нашите кармични задачи. За да осъществим необходимите вътрешни промени и да се синхронизираме с пътя си и с избора на нашата душа.

Двата възела винаги активират едновременно два противоположни знака и два противоположни дома на хороскопа, и затова винаги се разглеждат като двойка - по оси. Балансирайки се и хармонизирайки се един друг, тяхната енергия винаги работи като един общ принцип, никога поотделно. Единият възел винаги допълва другият.

Южен възел – отработване на кармата.

От къде идваме и какво носим със себе си? Южният кармичен възел носи спомените от миналото и указва на това какви принципи и идеи сме длъжни да материализираме и реализираме в нашият живот сега. Най-общо казано Южният възел работи в посока материализация в две направления:

 1. Това, което някога не е било завършено докрай, допуснали сме големи грешки или непростими грехове и носим със себе си като тежък товар - трябва да изкараме на повърхността, да довършим и приключим, за да изчистим полето си и да се освободим от блокажа.
 1. Тези таланти и дарби, които сме владяли до съвършенство в миналите си животи, и сме донесли със себе си, но сега притежавайки ги, ги имаме за даденост, не ги забелязваме и не се възползваме от тях по никакакъв начин – трябва да изкараме на повърхността и да материализираме в битието си.

Това са задачите на Южният възел - да въплатим в реалността кармичния товар или кармичната информация, които носим със себе си и да отработим тези принципи, синхронизирайки ги с изискванията на Северният възел (според дома и знака, в който се намира), за да продължим напред развитието си, чрез него.

Само така ще можем да отворим енергийно и духовно полето и съзнанието си за новото в живота ни.

Северен възел – нова опитност.

Къде отиваме и какво ще вземем със себе си по пътя, който ни предстои? Изчистени кармично и обогатени енергийно чрез работата с Южния възел, освободили се от товарите на миналото, и разкрили и осъзнали всички дарби и таланти, които носим със себе си, Северният възел ни повежда по пътя на новото, необятното и бъдещото. Той символизира това, което ще бъдем утре, това, което ще реализираме в битието си занапред.

Северния възел е началото, надеждата за нещо ново, желанията и копнежите да се реализира едно или друго – в зависимост от знака и дома, където транзитира той.

Всичко в битието ни, което е под контрола на Северния кармичен възел придобива нови смисли, нови значения и нови нива на разбиране, но само и единствено ако сме свършили работата си по Южния възел и сме разчистили пътя за новото.


И сега, след като си изяснихме енергетиката и действието на кармичните възли, да разберем какво ще ни донесе транзита им по оста на знаците Лъв и Водолей.

Южен възел във Водолей – 2017г.-2018г. Ще започнем с него и няма как иначе да бъде, защото чрез него трябва да отработим нашата карма, за да сме готови за бъдещо развитие чрез Северен възел.

Южният възел указва на това какви обстоятелства и условия в нашата материална реалност ще бъдат кардинално трансформирани. И според знака Водолей, главната задача за нас ще бъде свързана с въплащение и реализация в живота ни на съвършено нови, нестандартни форми и идеи. Всички стари шаблони и стандарти в живота ни ще претърпят промени - най-вече по отношение взаимовръзката ни с другите и по отношение светогледа ни като цяло. Нашата задача сега е да надраснем нашето его и идентичност, възприемайки факта, че това, което притежаваме и ни прави уникални, точно то ни свързва с дугите и точно то е за другите. Т.е. най-личното в мен, това, което притежавам само Аз – трябва да споделя с другите, защото то не е само мое и не е само за мен.

Постигането на нашите мечти, цели и желания, зависи от това, доколко сме готови да споделим нашата уникална дарба с другите. Всяка материална привързаност ще бъде пречка сега. И нашата цел сега е, материализирайки уникалните си способности, да ги споделим с другите.

Идеите за свободата, новото и прогресивното, навлизат в нашето ежедневие и трансформират нашите навици, дела, целият ни поглед и подход към заобикалящият ни свят. Като всичкото това се припокрива с контекста на казаното до тук за прехода на Уран в Телец. Което означава, че тази тема ще бъде доста подчертана през 2018г. И идеята за промяна и освобождаване от материалните привързаности ще е доста силно засъпена в нашето ежедневие.

Южен възел във Водолей говори за това, че всичко от което имаме нужда за еволюционното ни развитие, ще ни се даде – нови знания, неограничени ресурси, нестандартни идеи и подходи, хора, които са готови да ни подадат ръка и да вървят редом с нас към постигането на нашите цели и мечти!

Южният възел във Водолей ни дава възможността да материализираме способностите си и всичко, което желаем в живота си, но само чрез нашата непривързаност и само чрез самосъзнанието, че ще го споделим с другите.

Северен възел в Лъв – 2017г./2018г. Северният възел в Лъв определя тези области и житейски сфери, в които ще имаме за задача да преминем през процеси на издигане на духовното над материалното, претворяване на формата в енергия и превес на ефирните полета над физическия капан на битието.

Или казано по друг начин – издигайки се над потискащото ни ежедневие, над ограниченията и самоограниченията, над рутината на битието – да открием нови смисли, да направим крачка към ново ниво на разбиране и развитие.

 • Чрез разкриване на творческия ни потенциал вътре в нас.
 • Чрез самоусъвършенстване.
 • Чрез способността да създаваме живота си по собствен замисъл.
 • Чрез работа с въпросите за признанието и одобрението на другите.
 • Чрез осмисляне и осъзнаване на ролята, която играем пред другите, а понякога и пред самите себе си.
 • Чрез отношението ни към любовта и чрез взаимоотношенията ни с любимите.
 • Чрез всичко, което е плод на нашите усилия, в това число и чрез духовният контакт с децата като цяло.

И да се фокусираме върху това дали ние самите сме в центъра на нашето битие? И върху това, дали се реализираме посредством разбирането, че сме творци и създатели на собственият си живот и собствената си реалност, или прехвърляме тази отговорност извън нас? Защото само тогава, когато сме центрирани в сърцето си, ние ще бъдем творци на нашият живот. Във всички други случаи решенията ще идват извън нас и въпреки нас. А Слънцето като управител на Лъва само по себе си е източникът на енергията – то се самореализира, самоподхранва, самоосъщества, самоизгражда. И по този начин дарява енергията си на всички и животът съществува благодарение на това.

Защото само тогава, когато сме удовлетворени в себе и сме изпълнили собствената си мисия, можем да изпълним главното изискване на Северния възел относно еволюцията, към която ни подтиква той - по дом и знак, в които транзитира.

И от казаното до тук, можем да обобщим:

Посредством транзита на Кармичните възли по оста Лъв-Водолей, до ноември 2018г., енергетиката ще се свързва с реализацията на важни творчески проекти, с въпросите за сътрудничеството с другите, с темите за любовта, децата и отношенията ни с любимите хора, както и с преобразяването на нашата реалност.

И следвайки пътя на логиката, се придвижваме към третия важен пункт за годината:

Затъмнения 2018г. 

Затъмненията са астрономически явления, при които видимостта на Слънцето или Луната се закрива за земният наблюдател. Слънчевите и Лунните затъмнения биват пълни или частични, в зависимост от това доколко се покрива диска на светилото. Колкото по-близо до Лунните възли се състои явлението, толкова по-силно като влияние е то. Също така от голямо значение е от коя точка на света се наблюдава самото Затъмнение. Т.е., когато сме преки свидетели на явлението, сме и пряко засегнати като материализация на физическо ниво. Когато явлението не е видимо от територията на която се намираме – влиянието е косвено. Мисълта ми е, че няма как да избегнем енергийно затъмненията, но не е все едно дали то е с пряка видимост за нас или не.

Какво представляват самите явления?

 • При Слънчево затъмнение диска на Слънцето се закрива от Луната, т.е. Луната застава между Земята и Слънцето.
 • При Лунно затъмнение диска на Луната се закрива от Земята, т.е. Земята застава между Слънцето и Луната.

Слънчево ЗатъмнениеСлънчево затъмнение
(Земята остава в сянката на Луната)

Лунно ЗатъмнениеЛунно затъмнение
(Луната остава в сянката на Земята)

Правилото е, че по затъмнения се случват неща, които не можем да контролираме., т.е. събитията, които настъпват, ние сме длъжни да приемем като неизбежни в нашия живот, независимо от техния характер. Затъмненията внасят поправки там, където посоката е сменена и сме поели по грешен път. Въпреки че случващото се по затъмнение може да не бъде точно това, което ние желаем и да го приемаме като нежелано събитие, то е съдбоносно и коригиращо нарушения баланс в живота ни.

За първото Слънчево Затъмнение за 2018г., можете да прочетете тук. →

Във връзка с написаното относно кармичните възли, най–големите промени и материализация на събития във физическия свят, ще се концентрират в близост до зоните на Затъмнения.

През 2018г. имаме два коридора затъмнения – януари-февруари и юли-август. Периодът на зимните затъмнения, първото, от които ще бъде на 31 януари – Лунно затъмнение в Лъв и второто на 15 февруари – Слънчево затъмнение във Водолей, ще продължат темата от август 2017 и дори много по-отрано, когато се състоя още първото Лунно затъмнение в Лъв – февруари 2017г. Тази тема е доста сериозна и чрез тези затъмнения, които предстоят сега ще се придвижим към летния августовски коридор. Който пък от своя страна ще бъде и своеобразен мост между събитията по осите Лъв-Водолей и Рак-Козирог в живота на всеки един от нас.

За да онагледя събитията, тук ще маркирам датите на самите явления. Така смятам, че ще станат доста по-ясни нещата като хронология. Защото всяко нещо, в крайна сметка, следва своя естествен ход. И ние дори и да искаме, няма как да не се съобразим с общата енергетика, която ни изпраща Вселената, Бог, или който както го разбира за себе си. Едно е факт – енергията, която се материализира във физическия ни свят и най-вече по затъмнения. Не случайно древните са смятали скриването на Слънцето или Луната за нещо много, много страшно и злокобно. Това се поражда на първо място от безсилието на човек да повлияе по какъвто и да било начин върху случващите се събития в живота му. Единственото разумно решение е да се опитаме да вникнем в причината и да се синхронизираме енергийно с променящата се реалност.

ХРОНОЛОГИЯ НА ЗАТЪМНЕНИЯТА ПО ОСТА ЛЪВ/ВОДОЛЕЙ

11 февруари 2017г. - Пълнолуние в Лъв - Лунно затъмнение

26 февруари 2017г. - Новолуние в Риби - Слънчево затъмнение


7 август 2017г. - Пълнолуние във Водолей - Лунно затъмнение

21 август 2017г. - Новолуние в Лъв - Слънчево затъмнение


31 януари 2018г. - Пълнолуние в Лъв - Лунно затъмнение

15 февруари 2018г. - Новолуние във Водолей - Слънчево затъмнение


13 юли 2018г. - Новолуние в Рак - Слънчево затъмнение

27 юли 2018г. - Пълнолуние във Водолей - Лунно затъмнение

11 август 2018г. - Новолуние в Лъв - Слънчево затъмнение


6 януари 2019г. - Новолуние в Козирог - Слънчево затъмнение

21 януари 2019г. - Пълнолуние в Лъв - Лунно затъмнение

Както казах, тук само маркираме датите на самите явления за по-голяма яснота. Ще ги анализираме подробно в отделни теми.

От хронологията можете да забележите, че двете затъмнения, които предстоят в края на януари и в средата на февруари 2018г., са точно по средата на цикъла. Какво значи това? Това значи, че описаните от мен по-горе влияния по отношение на Лунните възли навлизат в своя кулминационен етап. И фазата на разкритие и материализация на енергийните проявления в живота ни предстои. Или казано с други думи – каквото има да става по отношение на оста Лъв-Водолей във живота на всеки един от нас сега е моментът, в който най-ясно ще проличи какво е то. И ще ни бъде лесно да дешифрираме случващото се и да вземем активно участие по отношение на това да не пречим на развиващите се процеси и да не забавяме или затрудняваме наместването на пластовете.  Събитийната мрежа, която изгражда нашата реалност сега, ще имаме възможност да възприемем и осъзнаем до юни-август 2018г., когато ни очаква лятната серия затъмнения.

Също много ключов и съществен период за пренареждане на приоритетите ни, от гледна точна на това, че съвпада с кулминацията на много важни планетарни цикли, а също и поради факта, че ще имаме не две затъмнения, както е обикновенно, а три.

Първото от тях – Слънчево затъмнение от 13 юли 2018г., няма да е на оста Лъв-Водолей, а вече на следващата ос, по която ще се придвижат Лунните възли през ноември – Рак/Козирог. И това значи, че в този период промените и обновлението, които касаят нашите най-важни жизнени проекти, развитието и реализацията на нашият скрит потенциал, всичко, което включва темата за любовта, децата и творчеството, ще бъдат свързани буквално с преустройството на основите на нашата реалност, с преустройството и изменението на всичко в зоната на нашия комфорт, и най-вече ще бъдат свързани с изменения по отношение на семейството, нашето местожителство, недвижими собствености от една страна, а на вътрешно ниво – с фундаментални промени на нашата най-скрита и дълбока същност, на нашата сърцевина.

Не казвам, че трябва да се случи нещо фатално в тези области на битието ни – просто да се настроим за основни изменения и изначални пренастройки в изброените полета на хороскопа. А да не забравяме, че имаме и домофикация в наталната карта, където ще бъдат обхванати и още житейски сфери. Повече в прогнозите ми по знаци!

През ноември 2018г. Лунните възли преминават по оста Рак-Козирог. Това означава, че главните събития и промени в нашият живот, ще се фокусират в едни от най-важните за нас области. От една страна всичко, което е съотносимо към основата на нашето битие, на физическо ниво - домът, семейството, нашите корени и принадлежност, на духовно ниво – нашата най-дълбока същност и най-скритите кътчета на нашата душа. И от друга страна - промените ще засегнат положението ни в обществото, нашият социален статус и кариера, нашите цели и задачи, които си поставяме, нивото на нашата реализация и това по какъв начин ни виждат другите и по какъв начин ние самите желаем да бъдем видяни.

Или казано с други думи – оста Рак-Козирог е една от най-важните в хороскопа на човек и тя е връзката и баланса между това, което е в нас и това, което е извън нас. И само тогава, когато тези две направления бъдат в хармония, бихме се чувствали цялостни и пълноценни.

Още от декември 2017г., с навлизането на Сатурн в Козирог, ние вече сме под енергийните влияния, описани по-горе, но най-важните и съществени събития по-темата можем да очакваме, когато към Сатурн ще се присъединят и Лунните възли през ноември 2018г.

И именно Сатурн в Козирог в протежение на цялата 2018г. ще определя нашите най-значими достижения, нашите най-сериозни проекти и нашите главни цели. Но това могат да бъдат и нашите най-големите препятствия, с които ще се сблъскаме, нашите най-трудоемки и непреодолими пречки, към осъществяване на целите. Дотолкова, доколкото целите ни не са синхронизирани с общия замисъл и с пътя на душата ни.

 

Сатурн в Козирог – 20 декември 2017г. до 17 декември 2020г.

Сатурн е тежка планета. Тя се движи бавно и транзитира в обсега на един зодиакален знак около 2,5 – 3г. Целият зодиакален кръг Сатурн обикаля за период от близо 30г.

Намирайки се в знака Козирог, Сатурн е във своя дом, защото заедно с Водолей, това са двата знака, на които Сатурн е диспозитор. Какво означава това? На първо място, че в близките 5-6 години във времето Сатурн ще премине последователно през двата знака на хороскопа, които упрявлява и в които е силен. Също така, че в този период ще покаже двете си лица с пълна сила - това на Козирога и на Водолея.

Как ни въздейства Сатурн?

Сатурн стеснява кръга. Той иска концентрация и абсолютна яснота, праволинейност и ограничение там, където транзитира. Всичко, с което се захванем, трябва да бъде добре обмислено, изготвено по план и стъпило върху солидна основа. Всяка наша крачка в определена насока, трябва да е следствие на добре изградена стратегия за действие, трезво обмислени резултати и много труд.

Не се ли научим да се самоограничаваме и заземяваме, тогава това ще стори Сатурн. Чрез лишения, ограничения от всякакво естество и каменни стени пред нас. До тогава, докато не отговорим на изискванията му. И дори и да прескочим транзитното му влияние и той да отмине, при всеки един бъдещ аспект към куспидата на този знак, дом, или натална планета ще ни напомня за себе си по възможно най-суровият начин. Не случайно Сатурн се смята за повелител на кармата и се нарича "голямото зло на хороскопа".

Трябва да осъзнаем, че при Сатурн нямаме избор – просто трябва да се съобразим с изискванията му. И дотолкова, доколкото смятаме, че все пак бихме имали някакъв избор – той е дали да се синхронизираме с изискванията на планетата или не и най-вече дали да приемем ограниченията му и да продължим напред или да стоим на едно място и да се блъскаме в каменната стена пред нас.

И ако Уран ни дава безгранична свобода, а Юпитер разширява възможностите до безкрайност, то Сатурн, който е между тях ни подсеща, че всяко нещо има граници, че всяко нещо има твърда основа и че за всяко нещо има причина и има последствие от всяко нещо. Без Сатурн бихме се размили и бихме забравили кои сме, от къде идваме и накъде отиваме. И ако Сатурн не е тук да ни приземява и отрезвява, бихме загубили контакта най-вече със самите себе си.

Сатурн е този, който ни държи свързани с реалността, със земята, със земните дела. Без него ще се разпилеем, ще се самозабравим, ще забравим защо сме тук. И ако действията му понякога ни изглеждат сурови, трябва да знаем,че дълбоко в ледената прегръдка на Сатурн бушуват океаните, в които се заражда живот. Сатурн руши, за да създаде отново, това което ни е истински нужно, но вече много по-здраво, много по-надеждно и стъпило на здрав солиден фундамент. И трябва да ви кажа, че това, което сме изградили в живота си, благодарение на Сатурн – ще пребъде. И всичко, което започнем сега, в този период от време, ще бъде наистина с една голяма трайност и продължителност в живота ни.

Какво ще ни кара да изграждаме Сатурн в Козирог през 2018г.?

На ментално ниво ще ни се наложи да обърнем поглед, както казах, към нашата най-дълбока духовна същност и към това, коя наша страна показваме  на света.

В материалният свят проявлението на Сатурн ще е свързано с темите на Козирог - с нашето положение в обществото, статус, кариера, професионални достижения, значими и дългосрочни жизнени и делови проекти; всичко, свързано с недвижимости - продажба, покупка, ремонти и т.н.; всичко, което засяга взаимоотношенията ни с висшестоящи хора и структури, с по-възрастни роднини и с родителите ни, както и всичко свързано със спазването на реда и закона.

И дали през 2018г. ще се сблъскваме с кризи и проблеми, или ще достигнем и реализираме нашите най-високи планове, и дали ще получим най-добрите резултати, всичкото това ще се определи в началото на Хелиакалния цикъл на Сатурн при съединението му със Слънцето, което ще се състои на 21 декември 2017г.

И това, което се намира в центъра на нашето внимание към този период определя хода на събитията - всички цели и нови планове, които ще си поставим, ще определят какво ще се материализира на по-късен етап през 2018г., в кулминацията на цикъла. В същото време, ако във фокуса на нашето внимание към този период са проблеми и ограничения – това ще заложи негативна енергетика в основата на този нов цикъл, която ще се реализира на по-късен етап през 2018г.

И по този начин проявленията на Сатурн не винаги са негативни и не е задължително да бъдат негативни. Както казах те зависят от нас самите. Да, наистина често Сатурн в проявлението си е далече от позитивното, но това е тогава когато вървим по инерция и се концентрираме върху борба с проблемите, не върху достигане на целите. Но не е задължително да е така и няма обезателно да е така, ако съумеем да зададем правилно своята програма и вложим енергията си в градивни и позитивни цели през декември 2017г., в началото на цикъла на Сатурн.

Кулминацията на тези тенденции, които са се зародили през декември 2017г., относно цикълът на Слънце със Сатурн 2017г.-2018г., ще се разкрият в средата на годината – април до септември 2018г., когато Сатурн ще бъде ретрограден и разстоянието му от Земята ще бъде минимално. И именно в този период, средата на април до началото на септември, главните принципи на Сатурн ще се проявят в битието ни – структуризиране, оформление, конструкция, достигане на високи цели и резултати от минали дела и усилия. Но по същия начин и негативните му принципи на ограничение биха се проявили, в зависимост от действията ни през декември 2017г.

В периодите на ретро Сатурн, тогава, когато планетата става особено бавна и се приближава към Земята, се реализират най-важните промени в нашите дългосрочни жизнени сюжети. И в този период, когато Сатурн ще се проявява в нашата реалност най-силно, получаваме още повече възможности да въплатим своите идеи в конкретни структури. И именно в това време ще имаме повече възможности. Чрез резултатите от сериозната работа ще се приближаваме към нашите най-виски цели и ще имаме повече възможности да въплатим нашата работа и нашите минали усилия в конкретни резултати.

Но всичкото това единствено в случаите когато принципите на Сатурн са заложени и са възприети конструктивно през декември 2017г. И само при условие на сериозна работа, на последователно придвижване към своите цели и спазване на правилата, морала и законността от началото на цикъла.

В рамките на силния материализиращ период на Сатурн - лятото на 2018г., от средата на юли до началото на септември, Сатурн в Козирог ще сформира хармоничен аспект с Уран. Който междувременно ще се премести в знак Телец.

Това значи, че ще има видими резултати в нашите практически дела, в нашите професионални задачи, в нашите дългосрочни жизнени цели и в реализацията на нашите най-важни жизнени и делови проекти. И всичките тези резултати, ще ни позволят да излезем от рамките на минали ограничения в нашите практически дела, в нашата практическа реалност и в нашите финансови дела и въпроси. Това са позитивните варианти.

И периода на материално проявление на Сатурн в Козирог съвпада с ингресията на Уран в Телец, като двете планети образуват много силен и ползотворен аспект помежду си - тригон. Което ни показва, че трябва да се подготвим за максимално проявление на принципите на земните знаци Козирог и Телец в нашият живот и максималното влияние на Сатурн и Уран върху нашите земни дела.

И така: В периода от средата на април до началото на септември 2018г., ще бъдем силно повлиян от тези конфигурации, както и от влиянието на летните Затъмнения юли, август, за които говорихме по-рано, което ще направи този етап най-наситен и напрегнат през годината, изпълнен с важни, съдбоносни и повратни изменения в живота ни.

Юпитер в Скорпион и в Стрелец

Юпитер е планетата на новите хоризонти. Тя ни обещава перспективи, възможности, прогрес, разширение и развитие  в нашите дела през 2018г.  И до ноември 2018г. Юпитер ще транзитира през знак Скорпион, което означава, че разкритието на благоприятни възможности в нашия живот и в нашите дела, ще бъде възможно чрез дълбока трансформация, преструктуриране и промяна. И ако в този период желаем нови хоризонти, прогрес и придвижване в нашите дела, трябва да сме готови да се разделим със старото - както в материален, така и в нематериален план.

До ноември 2018г. потенциалните възможности за прогрес и развитие в нашите дела ще бъдат свързани със сериозна вътрешна работа, с разрешаване на нашите вътрешни противоречия, с преодоляване на отчаянието и безнадежността, и с готовност за взаимообмен на ресурси с външния свят.

И през този период Юпитер в Скорпион ще образува положителен аспект с Плутон - управителя на Скорпион. Този аспект ще ни даде много положителни възможности и шансове за развитие на нашите дела и за подобряване на финансовото ни положение. Но за да се възползваме максимално от взаимодействието на двете планети, ние трябва да сме готови на сериозни вътрешни промени.

Най-силното проявление на Юпитер през тази година ще бъде в периода на неговата същинска ретроградна фаза - март до юли 2018г. Това ще бъде времето на максимална материализация на принципита на Юпитер в Скорпион. И е възможно през този период, в резултат на вътрешни и външни трансформации, да получим нови възможности и достъп до повече ресурси, които са ни необходими за изпълнението на нашите цели.

Статията ми за Ретрограден Юпитер и влиянието му в живота на всеки един от нас,
можете да прочетете тук →

И в този положителен и силно наситен енергетически период можем да очакваме промяна в нашите финансови дела, в партньорските взаимоотношения и сътрудничества, както и максимални възможности за реализиране на нашите делови и лични проекти.

През ноември 2018г. Юпитер ще премине в знак Стрелец и след периода на сложни промени и трансформации, ще преминем в изцяло нова сфера - на духовното, на непознатото, извън предела на нашите възприятия и познания. И тази енергетика ще ни позволи в максимална степен да развием нашите идеи и да надскочим собсвените си виждания и усещания.

Кулминация в цикъла на Марс

На фона на летните Затъмнения, за които говорихме по-горе, на кулминация в проявлението в циклите на Сатурн и на Юпитер, на фона на ингресията на Уран в знак Телец, едно друго важно събитие ще придаде напрегнатост и активизация - ретроградната фаза на Марс, която ще обхване периода от май до октомври 2018г.

Ретроградната фаза на Марс се състои от три етапа - начало, кулминация и край - и ще оформи най-динамичното и силно енергийно време на годината. Което от своя страна ще провокира най-мощните, напрегнати и ключови събития на 2018г.

В този период цикъла на Марс със Слънцето, който започна през юли-август 2017г. ще даде материализация и проявление на всичко, което сме заложили през този период - по отношение на нашите лични достижения и по отношение на борбата ни с нашите опоненти на външно ниво. И през периода май-октомври 2018г. цикълът на Марс ще достигне своята кулминация.

И в тази ретро фаза Марс ще съедини енергетиката на знака Козирог и Водолей, и прехода между тези два знака означава, че след постигане на нашите най-значими и главни цели ще достигнем до повече свобода, и че след като определим нашето място в света, ще достигнем до нови и прогресивни идеи. И този преход е свързан също така с излизането от рамките на общоприетото и с разрушаването както на външните, така и на собствените граници и ограничения. Т.е. ако в периода на ретрограден Марс - май-октомври 2018г. - ние съумеем да фокусираме и направляваме конструктивно нашата енергия, сила и активност, то ние ще се приближим до максимални положителни резултати в нашите дела, ще ни се даде възможност за резки промени на неработещите модели, които сме избрали да следваме по-рано, ще успеем да изменим нашата реалност в нужното ни направление, ще открием нови перспективи за нас и ще получим повече свобода и възможности в действията ни.

През май 2018г., започвайки ретроградната фаза на Марс, той ще се приближи към Земята и неговите принципи - енергия, сила и активност - ще започнат да се проявяват в нашия живот. Енергията, която отдаваме за изпълнението на нашите идеи и задачи, ще придобие особена мощ и сила. И в периода на ретрограден Марс ние ще се приближим към реализацията на нашите цели, които сме задали в началото на неговия цикъл през юли-август 2017г., и всички наши усилия ще постигат максимални резултати.

Като най-силно наситения енергетически момент от ретроградния период на Марс е края на юли и целия август 2018г. Това ще бъде време на особено концентрирано проявление на марсианските принципи - енергия, напрежение, сила и активност. И в този период ще получим от Вселената такава енергия, каквато ние сме вложили в изпълнението на нашите цели и мечти - позитивна или негативна.

велико противостояние на марс

Пиковата точка на този период е т.нар. "Велико противостояние на Марс", което ще се състои на 27 юли 2018г. при точната му опозиция със Слънцето. Това събитие се случва на всеки две години, точно по средата на цикълът му на ретроградност, но не всяко противостояние (опозиция) се явява "велико". Велико противостояние на Марс е Астрономически процес, който се осъществява, когато е налице максимално приближаване на Марс до Земята. Т.е. разстоянието на Марс от Земята да не надвишава 60 млн. километра, което се случва веднъж на 15 - 17 години. Последното ткова събитие се е случило през 2003г., а следващото ще бъде през 2035г.

И през юли 2018г. ще станем свидетели на относително рядко астрономически/астрологически явление, при което Марс ще бъде максимално близо до Земята и магнитута му ще е максимално висок. Това означава, че всички марсиански принципи - активност, сила и енергия, ще влияят много силно на нашите земни дела и резултатите и образите, произтичащи от ефекта на това влияние ще остявят в живота ни много дълбока следа.

Особено силно ще почувстват това влияние хората, в чиито натални карти има важни точки и планети в първата декада на знаците от фиксирания кръст - Телец, Скорпион, Лъв и Водолей, а също така и хората, в чиито натални карти принципа на Марс е водещ. Но като цяло енергетиката на Марс ще бъде толкова мощна от края на юни до края на август, че това няма как да не се отрази на всички хора на земята без изключение. И в позитивен смисъл ще усетим тази сила като революционни и мащабни промени и обновления, не само в рамките на тази година, а в доста по-дълъг период.

И за активните хора, тези, които сами създават своята реалност и формират осъзнато събитията в своя живот, за тези, които са способни да направляват своята енергия за съзидание, това време ще донесе най-мощни и позитивни промени в делата, най-силните възможности да материализират своите идеи и мечти във физическия свят и шанса да открият за себе си нови перспективи и условия, които да ги придвижат в едно ново житейско ниво.

За тези, които са пасивни и предпочитат да реагират на събитията, вместо да ги генерират и за тези, които смятат, че хода на животът им не зависи от тяхната воля, вероятно този период ще им донесе дискомфорт. Всичко надеждно и устойчиво в живота им ще се разруши под влиянието на външни фактори, за да ги накара да проявят активност и за да им покаже, че ние сме генератори на нашата съдба.

Когато марсианската енергетика влияе толкова мощно на нашите земни дела е нужно да бъдем внимателни в това, което правим и какъв тип енергия влагаме в нашите ежедневни дела. В периода от средата на май до края на септември, но най-вече две, три седмици около точната опозиция на Марс със Слънцето - 27 юли, е наложително да бъдем максимално предпазливи, да избягваме рисковете, да се пазим от конфликти и да обмисляме своите реакции, защото могат да имат максимално разрушително действие и негативни последствия върху нас и нашия живот. Но в същото време всичко предварително планирано и обмислено, всичко наши конструктивни действия, ще имат максимални положителни резултати за нас.

И именно ретограден Марс на фона на летните затъмнения ще активира енергетиката на Лунните възли, за които говорихме по-рано. 

И така: Главните задачи на този период са тези, за които говорихме по отношение на прехода на Уран в Телец, по отношение на Лунните възли по оста Лъв-Водолей и съответно по отношение влиянието на Затъмненията. Т.е. нашите най-главни задачи са свързани с обновлението и трансформацията, с разрушаването на шаблоните в нашите практически дела, с излизане от предела на съществуващите рамки и с трансформация в ограничаващите вътрешни модели при взаимодействието ни с външния свят. И ако ние сами реализираме тези задачи и направляваме градивно нашата енергия, планетарните цикли ще ни помагат.

 

Кулминация в цикъла на Венера и Марс

В рамките на ретро цикъла на Марс, в неговата същинска част - през юни, точно преди да стане ретрограден, ще произтече и кулминацията в цикъла Венера-Марс, който е свързан с темата как нашите желания, ценности и приоритети са съгласувани с конкретни наши цели, стратегии и поведение.

Началото на цикъла Марс-Венера, техния съвпад, се състоя през септември-октомри 2017г., като кулминацията на този цикъл ще бъде през юни 2018г. Точната опозиция на Венера с Марс е на 21 юни 2018г. по оста Лъв-Водолей, когато Марс се намира в стационарно положение преди излизане в ретроградност. И фактически целия юни и първата половина на юли 2018г. ще бъдат обозначени от тази кулминация. И това ще бъде време на продуктивна активност, свързана с материализация на създадените по рано приоритети, време на сътрудничество с другите хора, време на важни изменения в партньорствата, любовта, в социалните и финансови дела.

Пожелавам ви приятни и ползотворни моменти с
Astrolive.info през цялата 2018г.!

За всички важни аспект и  конфигурации на планетите в течение на цялата година,
следете нашите
>> ЛУННИ ХОРОСКОПИ и >> МЕСЕЧНИ ПРОГНОЗИ

А от тук имате възможност да се запознаете с всички останали главни събития през годината
>> АСТРО СЪБИТИЯ

 • Юпитер в Скорпион 11.10.2017г. – 8.11.2018г.
 • Сатурн в Козирог 20.12.2017г. – 17.12.2020г.
 • Лунни възли по оста Лъв/Водолей пролетта на 2017г. до ноември 2018г.
 • Затъмнения 2018г.
 • Уран в Телец от края на 2018г.
 • Марс – ретроградност 2018г. и проявленията на цикъла от 2017г.
 • Венера – проявление на Хелиакален цикъл от 2017г. и начало на нов цикъл края на 2018г.
 • Меркурий – ретроградност 2018г.
 • Транзити на Нептун и Плутон през 2018г. и отражението им във вътрешният ни свят (по знаци)

както и много други...