☿ Статии♄ Научи повече!

Фази на Луната – значение


Кликни по-долу и прочети повече за Лунните фази >>

Както всички знаем, в нашата Слънчева система единствения източник на собствена светлина е Слънцето. Всички други небесни тела, обикаляйки около него, се захранват от слънчевата енергия, задържайки се в орбита около него и отразявайки неговата светлина.

Нашия естествен спътник - Луната, също отразява слънчевата светлина и я насочва към нас. В зависимост от движението на Луната около Земята и тяхното местоположение спрямо Слънцето, начина на отразяване на светлината се разделя на пет основни фази.

На енергийно ниво фазите на Луната представляват различен вид предаване и въздействие на слънчевата енергия към нас, като тези процеси засягат всички видове и форми на живот на нашата планета. Всяка фаза в Лунно-Слънчевия цикъл е в пряка зависимост от разстоянието и взаимоположението на Луната, Слънцето и Земята, както и от начина на осветеност на Луната от Слънцето и начина, по който ние я виждаме от Земята.

Кардиналните изменения в този цикъл се случват пет пъти месечно. Лунния месец започва с раждането на Луната - Новолуние. След това лунния полумесец започва да расте - Първа четвърт, докато се превърне в пълен диск - Пълнолуние. След което започва да намалява - Последна четвърт, докато Луната напълно изчезне и се скрие за няколко дни - Тъмни дни. След което цикълът отново се повтаря.

Тъмните дни и Новолунието в повечето случаи се отбелязват като общ процес, но много важно е да осъзнаем, че съвпада на Луната и Слънцето се случва, когато ние не виждаме Луната, а истинското Новолуние настъпва около два дни по-късно, с появата на  Луната след залеза на Слънцето.

Когато Луната е невидима за нас, тя няма способност да материализира и в този период тя ни зарежда с изключително духовна и фина енергетика. Реално около два дни след това тя се появява като тънък сърп на запад, когато Слънцето се скрие, което е истинския енергиен старт на Лунния месец.

Скъпи приятели, разгледайте и останалите статии за Луната!

ПОДХОДЯЩИ ДЕЙНОСТИ СПОРЕД ЛУНАТА >>


ЛУНА В ЗНАЦИТЕ - ЗНАЧЕНИЕ >>


ЛУННИ ДНИ - ЗНАЧЕНИЕ >>


ТЪМНИ ДНИ - СЪВПАД - НОВОЛУНИЕ


 
По време на точния съвпад на двете Светила, Луната се намира между Земята и Слънцето, което я прави невидима за нас. Този период е подходящ за вътрешна работа и е изцяло противопоказен за активна външна дейност.

Впоследствие, около два дни след това съединение, можем да наблюдаваме тънкия сърп на Луната на западния хоризонт, след залеза на Слънцето, което на практика е реалното Новолуние.

Енергетиката и активността на човешкия организъм са все още близо до своя минимум, но вече подготвяйки се за своето пробуждане и за новото начало. Периодът е подходящ за задаване на цели и подготовка на задачите за предстоящия лунен месец. Като е много важно да се осъзнае, че на този етап все още работим на духовно и емоционално ниво, до появата на Луната. Планирайте и активно се подготвяйте за започване на нещо ново!

Деня на точния съвпад на светилата, според знака и дома на хороскопа, където попада то, е идеален за задаване на бъдещи цели и за настройка на правилни мисловни модели.

А момента на Новолунието - първата поява на тънкия сърп на Луната на запад, след залеза на Слънцето - за стартиране на нови начинания и взимане на важни решения за живота ни!

<< ЛУНЕН КАЛЕНДАР


ПЪРВА ЧЕТВЪРТ


Това е втората фаза от Лунния месец. Сега светлата и тъмната половина на Луната се изравняват, като Луната все повече се отдалечава от Слънцето. Можем да наблюдаваме Луната високо на небосклона. Тя ще бъде видима след залеза на Слънцето, през първата половина на нощта.
С всеки изминал ден Луната ще залязва все по-късно, ще става все по-голяма и все по-силно ще отразява слънчевата светлина. До момента на тяхната опозиция - Пълнолунието, когато Земята ще застане между Слънцето и Луната.

От гледна точка на енергийното влияние върху нас, ако сте следвали препоръките на Лунния календар по отношение на Новолунието и раждащата се Луна, сега настъпва решителния момент. Постарайте се да задържите темпото, с което работехте до момента. Пристъпете към активни действия и реализация на замислите, но поддържайте самоконтрол и трезво преценявайте всяка една ситуация, преди да предприемете решителна стъпка.

Енергията се повишава с всеки изминал ден, с това и нашата раздразнителност, а от там - нивото на конфликтност нараства. Опитайте се да запазите мира и спокойните взаимоотношения в семейството, а и на работното място. Положителното и оптимистично настроение ще помогнат да възприемате адекватно заобикалящата ви среда и случващото се.

В Първата четвърт на Лунния месец е важно да се запази първоначално приетата стратегия и посока на действие. Не се разсейвате от каквито и да било странични въпроси. Действайте по план, предвидете и разграфете всяка ваша стъпка. Слушайте интуицията си, която ще ви помогне да направите фини корекции  в поставените цели, ако има нужда.

<< ЛУНЕН КАЛЕНДАР


ПЪЛНОЛУНИЕ


пълнолуние

При фаза Пълнолуние Луната се намира в най-отдалечената си позиция спрямо Слънцето, а Земята е разположена между двете светила. Лунната половина, която е обърната към Земята, е изцяло осветена от слънчевата светлина. Всички функции, свързани с Луната, са в своя пик.

При фаза Пълнолуние, ако наблюдаваме небето ще забележим, че когато Слънцето залязва, Луната се показва на източния хоризонт. След което Луната през цялата нощ осветява небето със своята тайнствена и много ярка лунна светлина. А на сутринта, при изгрева на Слънцето, тя се скрива на запад.

Самия процес на Пълнолунието трае около два дни преди и два дни след точната опозиция на Слънцето и Луната. Като след този момент Луната започва да се приближава към Слънцето и с всеки изминал ден светлината й започва да намалява. По същия начин лунните принципи и тяхното проявление са в своя максимум по Пълнолуние. След което с всеки следващ ден влиянието на Лунната енергетика върху човешкия организъм, психика и емоции започва да отслабва.

Във фаза Пълнолуние всички области, подвластни на Луната се активират и засилват влиянието си. На вътрешно ниво емоционалното ни състояние е свръхвъзбудимо, а подсъзнанието ни е свръхсензитивно. Това може да доведе до безсъние, неспокоен сън, бълнуване и кошмари по време на сън, ярки сънища. Сексуалната енергия също се повишава, отприщва се въображението и сме склонни да избягаме в света на фантазиите. В този период всички страхове и лоши мисли изплуват на повърхността и започват да се проявяват под една или друга форма в живота ни. Всякакви фикс идеи и неконтролирани желания могат да ни обладаят.
На физическо ниво, поради засилената Лунна енергетика, човешкия организъм се разширява, а отделянето на течности се усилва. Всякакъв вид операциите са абсолютно противопоказни - те ще бъдат съпроводени с обилно кръвотечение.

От положителна гледна точка, сега е моментът, в който в най-голяма степен ще се материализира всичко онова, което сме предприели в началото на Лунния месец. Ако сме следвали лунните процеси, настъпва момента на реализация на замисленото. Сега с лекота ще разгърнем вътрешния си потенциал, нашите таланти и заложби!

<< ЛУНЕН КАЛЕНДАР


ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ


последна четвърт

След Пълнолунието Луната отново започва да се приближава към Слънцето. И постепенно светлата и тъмната й половина се изравняват, докато не достигне фаза Последна четвърт.

Това е последната, заключителна част на Лунния месец, след която сърпа на Луната видимо ще започне да намалява с всеки изминал ден, за да изчезне напълно в лъчите на Слънцето с началото на новия Лунен месец и Новолунието. Бавно, но сигурно с всеки изминал ден енергията ни ще спада и активността на организма ни ще се понижава. Важно е да не се отпускате, за да можете да довършите всичко започнато, преди да е настъпил новия Лунен месец. Не се разсейвайте, фокусирайте се и се съсредоточете върху най-важните си задачи.

Периода Последна четвърт е благоприятен както за завършване на започнатото в началото на Лунния месец,  така и за заслужена почивка, ако досега сте вървели в унисон с Лунната енергетика. Сега е момент за събиране на реколтата и за ретроспекция на достигнатото през изминалия период, в предходните три фази - от Новолунието до този момент.

Идеално време за почистване на къщата и слагане в ред на домакинството - изхвърлете старите ненужни вещи, заменете ги с нови такива, освежете интериора.

В никакъв случай да не се започват нови начинания. Дейността на човешкия организъм, а и на всички останали процеси се приближава към своя минимум. Така че насочете енергията си в приключване на неотложните дела, след което се отдайте на заслужена почивка. Сега е време, в което трябва да обърнем поглед навътре и да се фокусираме в нашето духовно развитие и усъвършенстване.

Луната можем да видим на изток преди изгрева на Слънцето, във втората половина на нощта.

<< ЛУНЕН КАЛЕНДАР

За всеки един важен аспект и  конфигурации на планетите, следете
>> МЕСЕЧНИ ПРОГНОЗИ и >> ЛУННИ ХОРОСКОПИ 

За по-подробна информация, относно събитията през цялата 2018г., прочетете статиите ми в раздел >> ГОДИШНИ ПРОГНОЗИ 

А от тук имате възможност да се запознаете с всички останали главни събития през годината
>> АСТРО СЪБИТИЯ

  • Юпитер в Скорпион 11.10.2017г. – 8.11.2018г.
  • Сатурн в Козирог 20.12.2017г. – 17.12.2020г.
  • Лунни възли по оста Лъв/Водолей пролетта на 2017г. до ноември 2018г.
  • Затъмнения 2018г.
  • Уран в Телец от края на 2018г.
  • Марс – ретроградност 2018г. и проявленията на цикъла от 2017г.
  • Венера – проявление на Хелиакален цикъл от 2017г. и нов цикъл края на 2018г.
  • Меркурий – ретроградност 2018г.
  • Транзити на Нептун и Плутон през 2018г. и отражението им във вътрешният ни свят (по знаци)

както и много други...