Фази на Луната – значение


Кликни по-долу и прочети повече за Лунните фази >>

Както всички знаем, в нашата Слънчева система единственият източник на собствена светлина е Слънцето. Всички други небесни тела, обикаляйки около светилото, се захранват от слънчевата енергия, задържайки се в орбита около нашата звезда и отразявайки слънчевата светлина.

Нашият естествен спътник - Луната, също отразява слънчевата светлина и я насочва към нас. В зависимост от движението на Луната около Земята и тяхното местоположение спрямо Слънцето, начина на отразяване на светлината се разделя на пет основни фази.

На енергийно ниво фазите на Луната представляват различен вид предаване и въздействие на слънчевата енергия към нас, като тези процеси засягат всички видове и форми на живот на нашата планета. Всяка фаза в Лунно-Слънчевия цикъл е в пряка зависимост от разстоянието и взаимоположението на Луната, Слънцето и Земята, както и от начина на осветеност на Луната от Слънцето и начина, по който ние я виждаме от Земята.

Кардиналните изменения в този цикъл се случват пет пъти месечно. Лунния месец започва с раждането на Луната - Новолуние. След това лунния полумесец започва да расте - Първа четвърт, докато се превърне в пълен диск - Пълнолуние. След което започва да намалява - Последна четвърт, докато Луната напълно изчезне и се скрие за няколко дни - Тъмни дни. След което цикълът отново се повтаря.

Тъмните дни и Новолунието в повечето случаи се отбелязват като общ процес, но много важно е да осъзнаем, че съвпада на Луната и Слънцето се случва, когато ние не виждаме Луната, а истинското Новолуние настъпва около два дни по-късно, с появата на  Луната след залеза на Слънцето.

Когато Луната е невидима за нас, тя няма способност да материализира и в този период тя ни зарежда с изключително духовна и фина енергетика. Реално около два дни след това тя се появява като тънък сърп на запад, когато Слънцето се скрие, което е истинския енергиен старт на Лунния месец.

Скъпи приятели, разгледайте и останалите статии за Луната!

ПОДХОДЯЩИ ДЕЙНОСТИ СПОРЕД ЛУНАТА >>


ЛУНА В ЗНАЦИТЕ - ЗНАЧЕНИЕ >>


ЛУННИ ДНИ - ЗНАЧЕНИЕ >>


ТЪМНИ ДНИ - СЪВПАД - НОВОЛУНИЕ


 

По време на точният съвпад на двете Светила, Луната се намира между Земята и Слънцето, което я прави невидима за нас. Този период е подходящ за вътрешна работа и е изцяло противопоказен за активна външна дейност.

Впоследствие, около два дни след това съединение, можем да наблюдаваме тънкия сърп на Луната на западния хоризонт, след залеза на Слънцето, което на практика е реалното Новолуние.

Енергетиката и активността на човешкия организъм са все още близо до своя минимум, но вече подготвяйки се за своето пробуждане и за новото начало. Периодът е подходящ за задаване на цели и подготовка на задачите за предстоящия лунен месец. Като е много важно да се осъзнае, че на този етап все още работим на духовно и емоционално ниво, до появата на Луната. Планирайте и активно се подготвяйте за започване на нещо ново!

Деня на точния съвпад на светилата, според знака и дома на хороскопа, където попада то, е идеален за задаване на бъдещи цели и за настройка на правилни мисловни модели.

А момента на Новолунието - първата поява на тънкия сърп на Луната на запад, след залеза на Слънцето - за стартиране на нови начинания и взимане на важни решения за живота ни!

<< ЛУНЕН КАЛЕНДАР


ПЪРВА ЧЕТВЪРТ


Настъпва следващата важна фаза от Лунния месец. Сега светлата и тъмната половина на Луната се изравняват и тя с всеки следващ ден все повече ще се отдалечава от Слънцето, което увеличава нейната осветеност! Можем да наблюдаваме нощното светило високо на небосклона.

Луната ще бъде видима на юг, след залеза на Слънцето, през първата половина на нощта. С всеки изминал ден тя ще залязва все по-късно, ще става все по-голяма и все по-силно ще отразява слънчевата светлина. До момента на тяхната опозиция - Пълнолунието, когато Земята ще застане между двете светила, след около седмица.

От гледна точка на енергийното влияние върху нас, ако сме следвали препоръките на Лунния календар по отношение на Новолунието и раждащата се Луна (Първи Сърп) и сме предприели нови начинания в живота ни, сега настъпва решителният момент да бъдем активни на външно ниво и да ги доразвием категорично! Добре е да се постараем да задържим темпото, с което сме действали до момента, дори да го увеличим. Време е за стабилни стъпки напред към това, което желаем - чрез активни действия и реализация на замислите, поддържайки самоконтрол и трезво преценяване на всяка една ситуация и изхода от нея!

Енергията се повишава с всеки изминал ден, с това и нашата раздразнителност, а от там и нивото на конфликтност и риск. Добре е да се опитаме на фона на силната динамика да запазим мира и спокойните взаимоотношения в семейството, на работното място и с цялата заобикаляща ни среда. Положителното и оптимистично настроение, съчетани със здрав разум и последователност ще помогнат да бъдем истински ползотворни.

В точната фаза Първа четвърт е важно да се запази първоначално приетата стратегия и посока на действие. Да не се разсейваме от нищо странично - вътрешно или външно, а само да надграждаме и да развиваме вече започнатото. Ако все още не сме стартирали своите начинания, сега е моментът - не е късно, напротив!

Сега е време да действаме по план, да предвидим и разграфим всяка наша стъпка. Енергията е много и нараства като сила, така че лесно бихме я изпуснали от контрол ако подценим хора, ситуации, възможности. Време е да постигаме мечтите си и да доведем целите и задачите си до реални резултати в следващите дни!

<< ЛУНЕН КАЛЕНДАР


ПЪЛНОЛУНИЕ


пълнолуние

При фаза Пълнолуние Луната се намира на най-отдалеченото си местоположение спрямо Слънцето - в опозиция, а Земята е разположена между двете светила. Лунната половина, която е обърната към нас, е изцяло осветена от слънчевата светлина, което ни влияе силно и донася материализация в живота ни! Всички функции, свързани с Луната, са в своето максимално проявление и кулминация.

При фаза Пълнолуние, ако наблюдаваме небето ще забележим, че когато Слънцето залязва на запад, Луната се показва на източния хоризонт. След което Луната през цялата нощ осветява небосвода със своята тайнствена, магнетична и ярка лунна светлина. А на сутринта, при изгрева на Слънцето, тя се скрива на запад. Максималното светене на Луната е символ на кулминацията на Лунния месец!

Самият процес на Пълнолунието трае около ден-два преди и след точната опозиция на Слънцето и Луната. Като след този момент постепенно Луната ще започне да се приближава към Слънцето, с което с всеки изминал ден светлината й започва да намалява. И по този начин влиянието на лунната енергетика върху нас, нашето тяло, психика и емоционалният ни свят ще започне да отслабва. Но сега при точната фаза Пълнолуние и силното светене на Луната, нейните принципи и тяхното проявление са в своя пик! 

Сега всички области, подвластни на Луната, се активират и засилват влиянието си. Това може да ни направи свръхвъзбудими, изключително сензитивни и чувствителни, може да засили работата на подсъзнанието ни! При някои хора Пълнолунието води до безсъние, неспокоен сън, бълнуване, кошмари или много ярки сънища. Сексуалната енергия също се повишава, отприщва се въображението и сме склонни да избягаме в света на фантазиите. Възможно е дълбоко скривани или потискани страхове и лоши мисли да изплуват на повърхността, да започнат да се проявяват под една или друга форма в живота ни. Всякакви фикс-идеи и неконтролирани желания могат да ни обладаят. Повече физическа активност, спорт, разходки на открито, медитации ще ни бъдат от полза сега!

Поради засиленото Лунно влияние всичко, което е съставено от течности, се разширява в по-малка или по-голяма степен. Всякакъв вид операциите са абсолютно противопоказни - има опасност те да бъдат съпроводени с обилно кръвотечение.

От положителна гледна точка, сега е моментът, в който получаваме прекрасната възможност да се материализира всичко онова, което сме стартирали от началото на Лунния месец и по което сме работили неуморно и с желание. Ако сме следвали лунните процеси, сега със сигурност настъпва време за реализация на замислите ни и на получаване на видими резултати на физическо ниво! Сега с лекота ще разгърнем вътрешният си потенциал, нашите таланти, дарби и заложби! Момент е да получим всичко, за което сме се трудили последователно, обмислено и търпеливо! В тези дни е максималното проявление на Лунния месец и на всичко, което е стартирало под енергетиката на Новолунието и Първият сърп на Луната две седмици по-рано!

<< ЛУНЕН КАЛЕНДАР


ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ


последна четвърт

След Пълнолунието Луната отново започва да се приближава към Слънцето. И постепенно светлата и тъмната й половина се изравняват, докато не достигне фаза Последна четвърт.

Това е последната, заключителна част на Лунния месец, след която сърпа на Луната видимо ще започне да намалява с всеки изминал ден, за да изчезне напълно в лъчите на Слънцето с началото на новия Лунен месец и Новолунието. Бавно, но сигурно с всеки изминал ден енергията ни ще спада и активността на организма ни ще се понижава. Важно е да не се отпускате, за да можете да довършите всичко започнато, преди да е настъпил новия Лунен месец. Не се разсейвайте, фокусирайте се и се съсредоточете върху най-важните си задачи.

Периода Последна четвърт е благоприятен както за завършване на започнатото в началото на Лунния месец,  така и за заслужена почивка, ако досега сте вървели в унисон с Лунната енергетика. Сега е момент за събиране на реколтата и за ретроспекция на достигнатото през изминалия период, в предходните три фази - от Новолунието до този момент.

Идеално време за почистване на къщата и слагане в ред на домакинството - изхвърлете старите ненужни вещи, заменете ги с нови такива, освежете интериора.

В никакъв случай да не се започват нови начинания. Дейността на човешкия организъм, а и на всички останали процеси се приближава към своя минимум. Така че насочете енергията си в приключване на неотложните дела, след което се отдайте на заслужена почивка. Сега е време, в което трябва да обърнем поглед навътре и да се фокусираме в нашето духовно развитие и усъвършенстване.

Луната можем да видим на изток преди изгрева на Слънцето, във втората половина на нощта.

<< ЛУНЕН КАЛЕНДАР